Perinnerakennusten varaosat - knappeleista lavuaareihin

Ikkunavalikoima

Monesti omakotitaloa tai kesämökkiä kunnostaessa ilmenee tarvetta pienille osille, joita ei joko saa enää mistään tai sitten niiden myyntihinta on älyttömän korkea.

Salon Rakennus Varaosan ideologiana on tarjota rakentajille ylijäämätavaraa tai käytettyjä osia. Suuria eriä ei meiltä löydy vaan juurikin niitä suurerien tuotteita, mitä on muilta rakentajilta jäänyt yli. Näin pystymme täyttämään juurikin sen "muutaman kappaleen tarpeen", mihin eivät rautakaupat pysty vastaamaan.

Helat ja hilut

Myymälän puolella ovat esillä monenlaista helaa ja pientarviketta: On saranoita, peitelevyjä, numerolaattoja, lukkoja, avaimia, hakoja, tappeja, tapetteja, pultteja ja ruuveja ynnä muuta. Suurin osa artikkeleista on käytettyä, jolloin edullisen hintatason lisäksi rakennuksesi saa sitä aitoa ajan patinaa - mitä uustuontanto-osissa juurikin pyritään jäljittelemään.

Ovet ja ikkunat

Varaston puolelta löytyy lukemattomia määriä eri kokoisia ja eri valmiusasteella olevia reikäin peitteitä: Wanhaan aikaan ei juurikaan tunnettu sanaa "standardi", joten nykypäivänä uusia ovia tai ikkunoita ei valmistamoilta ilman erikoishintoja saa - saati että ovatko uudet, modernin tyylin ovet esteettisesti soveltuvat perinnerakennukseen?

Me tarjoamme vaihtoehdon: Käytetyt ja hyväksi havaitut - laatupuusta valmistetut ikkunat ja ovet tuovat taloon sen perinteisen tunnelman. Ja itse pienellä fiksaamisella säästää jälleen oikeaa rahaa muuhun askarteluun.

Perinnemaalit ja tarvikkeet

Perinteisen punamullan keittoa

Vanhojen perinteiden mukaisesti talon puuvuoraus maalattiin puna- tai keltamultamaalilla. Keittomaalin käyttö on peräisin 1700-luvulta, mutta varsinaiseen suosion ajat olivat 1800-luvulta aina 1960-luvulle saakka lateksi- ja alkydimaalien yleistyttyä.

Keittomaalilla on monta etua vielä tänä päivänäkin: Maali muodostaa alkydimaaleista poiketen puun pintaan hengittävän kalvon, mikä auttaa puuta pysymään paremmin terveenä. Samasta syystä keittomaalit eivät iän myötä hilseile pois, vaan kuluvat hiljalleen. Toki maalauskertoja tulee julkisivun elinaikana muutama enemmän mitä nykymaaleilla, mutta maalattavan pinnan esikäsittelyä ei juurikaan tarvita. Ja perinnerakentamisen henkeen on punamultamaali ainoa oikea vaihtoehto.

Keittomaali tehdään nimensä mukaisesti keittämällä varsin yksinkertaisista raaka-aineista (ruisjauhoja, rautavihtrilliä, pigmenttiä ja vettä), tosin sen valmistus on melko aikaa vievää. Maali tyypillisesti keitettiin paikan päällä suuressa padassa avotulen päällä, keittelyyn ja sekoitteluun kului yleensä hyvää maalia tehdessä työpäivän verran aikaa. Myös maltillinen keittely ja raaka-aineiden oikea annostelu oikeaan aikaan on haasteellista monelle aloittelijalle.

Salon Rakennus Varaosa tarjoaa tarvikkeet ja ohjeet perinnemaalin tekoon, tarvittaessa voimme toimittaa myös valmista maalia.

Ikkunakitti on toinen perinnerakennuksien saneerauksessa tähdellinen aine. Nykypäivänä ikkunalasit tiivistetään silikonilla, mutta silikonilla on samankaltaiset ongelmat kuin alkydimaaleilla - ne eivät esimerkiksi hengitä yhtään, mikä taasen estää ikkunapuitteiden puun luonnollisen elämisen. Ikkunakitti on valmistettu perinteisistä raaka-aineista (liitujauho, vernissa) ja on täydellinen ja luonnonmukainen perinnerakennuksen osatekijä.

Salon Rakennus Varaosasta saat ohjeet ja tarvikkeet myös ikkunakitin valmistukseen. Myymälässämme on tarjolla myös valmista kittiä.

 

Tulisijat

Takan luukut

Valikoimassamme on myös uunien ja puuliesien varaosia, kuten esimerkiksi uuninluukkuja, kaakeliuunien osia, liesien kansia, luukkuja ja renkaita. Kaikki osat ovat käytössä karkaistuja, ehjiä, edullisia, ja kyllästetty Wanhan Ajan Patinalla.

 

 

 

 

 

 

 

 Puutavaraa

Puutavara on yleisesti hyvin tarpeellista rakennusprojekteissa, mutta esimerkiksi rakennuksen alimpien hirsien korvaaminen tuoreella puulla ei ensinnäkään näytä enää yhtenäiseltä, saati että tuoreen puun mukana tulevat myös siinä eläneet lahottajat. Mutta, mites olisikaan wanha, mutta ehjä hirsi? Arvokkaasti ikääntynyt, aikaa nähnyt autenttinen pintakuviointi sekä taatusti kuiva, kutistumaton ja lahottajista vapaa hirsi säilyttää rakennuksesi historian parhaalla mahdollisella tavalla. Varastostamme löytyy valmista puutavaraa kaikissa mahdollisissa kokoluokissa aina listasta leveään ja paksuun lankkuun asti.